Haken: top 3 beginnersfouten


Haken: top 3 beginnersfouten


Ken je dat? Ben je bijna bij toer 30 en dan ontdek je dat je telkens dezelfde fout maakt? Bij beginnende haaksters horen ook beginnersfouten.
Hieronder leggen wij in ieder geval de meest voorkomende fouten uit, zodat je ze misschien wel kan voorkomen!


1. Té strak haken

Dit is misschien wel de meest voorkomende fout bij beginnende haaksters. Je trekt de draad steeds strakker aan waardoor het bijna onmogelijk is om je haaknaald in de strakke steken te wrikken. Dit is slechts een kwestie van wennen. Belangrijk is om het garen niet te strak vastklemt in je vingers maar juist een beetje ontspannen laat hangen.

2. Steek herkennen

Help wat is de volgende steek? Voor beginnende haaksters is het soms moeilijk om te zien wat de volgende steek is. Je kunt steken op twee manieren herkennen: vanaf de voorkant of de bovenkant. Vanaf de voorkant zien steken eruit als V-tjes, elk V-tje is een steek. Vanaf de bovenkant kan je een steek herkennen aan een soort vlecht. Je kijkt altijd of de vlecht volledig is en niet maar half zichtbaar.

3. Van kleur wisselen

Als je bij breien van kleur wisselt, maak je eerste een steek af voordat je de volgende steek met een nieuwe kleur begint. Met haken is dit niet het geval. De truc is om de laatste handeling van de steek vóór de kleurwisseling al af te maken met de nieuwe kleur. Heel simpel eigenlijk!

Het is vooral een kwestie van oefenen, oefenen en nogmaals oefenen. Gelukkig hoef je bij haken na een mislukte steek niet meteen je hele project in de prullenbak te gooien!