Katoen, wol of acryl?

Katoen, wol of acryl?

Waarom kiest men voor het ene project wol en het andere juist katoen? In de haak-en breiwereld is er tal aan keuze van garen en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hieronder een uitleg over de drie belangrijkste garen!

Wol

Wol wordt geproduceerd door dieren. De vele lucht die tussen de vezels zit komt al van het product zelf, maar wordt nogmaals aangesterkt door het bewerkingsproces. Het garen houdt dus goed warmte vast, perfect voor lekkere sokken of een winterse trui.

Perfect voor:
- Winterkleding

Voordelen:
- Natuurlijke afkomst
- Zacht
- Warm
- Luchtig

Nadelen:
- Kan kriebelen
- Vaak pluizig
- Lastig wasbaar

Katoen

Katoen is een plantaardig product. Het zijn lange vezels waar weinig lucht tussen zit. Deze vezels worden gebruikt om luchtdoorlatend textiel van te maken. Dat zorgt ervoor dat wat je ervan maakt weinig warmte vasthoudt.
Katoen is vaak zwaarder dinanderie garen, het voordeel daarvan is dat katoen erg vormvast is en dus duurzaam in gebruik.

Perfect voor:
- Zomerkleding
- Amigurumi
- Decoratie

Voordelen:
- Niet pluizig
- Splijt niet
- Wasbaar
- Sterk
- Zacht

Nadelen:
- Stug
- Zwaar

Durable Breikatoen mintgroen (2137)Scheepjes Catona 50 Ultramarine (124)

Acryl

Acryl is geen dier-of natuurproduct en daarom vaak ook goedkoper. Het houdt meer warmte vast dan katoen en is daarnaast ook een stuk flexibeler. Acryl zit dus tussen wol en katoen in. Dit synthetisch garen houdt langer de eigen kleur vast dan natuurlijke garens en behoudt dezelfde vorm. Synthetisch garen is dus erg gebruiksvriendelijk!

Perfect voor:
- Knuffels
- Decoratie

Voordelen:
- Goedkoop
- Licht
- Wasbaar
- Allergie vriendelijk

Nadelen:
- Pluist soms (afhankelijk van kwaliteit)
- Voelt soms synthetisch aan
- Oogt soms goedkoop
- Kan niet warm worden gewassen

Scheepjes Roma oud roze (1673)Katia Alaska lichtblauw (16)