Hoe lees je een garenetiket?

Hoe lees je een garenetiket?

Als je net garen hebt gekocht, gooi dan niet meteen het etiket weg! Hier staat namelijk veel nuttige informatie op die je wellicht nodig hebt voor jouw project.

Uiteraard staat er op het etiket het merk en de samenstelling van het garen (wol, katoen, acryl of mix). Hieronder staat alle informatie uitgelegd die op het label staan:

Stekenverhouding:
Dit is wellicht het belangrijkste van het etiket. De stekenverhouding geeft aan hoeveel steken je moet opzetten en naalden moet breien voor de afmeting 10 x 10 cm. Voor je iets gaat breien waarbij de pasvorm precisie vergt, bijvoorbeeld bij een trui, moet je altijd een steekproef maken.

Kleurnummer en verfbadnummer:
Het kleurnummer geeft aan welke kleur garen je gebruikt. Belangrijker is het verfbadnummer, ook wel lotnummer of partijnummer genoemd. Dit nummer geeft aan of de kleur garen die je hebt aangeschaft uit hetzelfde verfbad komen. Het is belangrijk dat deze nummers gelijk zijn om kleurverschil te voorkomen.

Lengte en gewicht:
De lengte geeft het aantal meters aan dat op het bolletje zit. Niet elke bol van 50 gram heeft namelijk evenveel meters lengte. Let hier dus goed op!

Aanbevolen naalddikte:
De beschreven naalddikte is een passende dikte voor het garen. De naalddikte die wordt aangegeven geldt voor breien en haken. Is dit niet het geval? Dan staat dit apart aangegeven.

Wasvoorschriften:
Lees altijd goed te wasvoorschriften van het garen. Dit voorkomt dat je projectje wellicht krimpt of vervormd.